Wie was de vader van Siptah?

Wie was de vader van Siptah?

Op een blok in Deir el-Bahri is farao Siptah afgebeeld met achter hem de kanselier Bay. In de tekst tussen de koning en Bay zegt de kanselier: ‘Ik plaatste mijn oog op u, u zijnde alleen….ik heb al uw mensen beschermd…’

In verschillende andere teksten noemt Bay zichzelf een ‘koningsmaker’.

Hoe was Bay bij de troonsbestijging van Siptah betrokken?
Waarom had een hoveling invloed op de troonsbestijging? Wie was de vader van Siptah dat er een ‘koningsmaker’ nodig was?

Seti II uit de 19de dynastie werd opgevolgd door Siptah. Wie de vader van Siptah wordt in Egyptische bronnen niet vermeld. In dit artikel wordt gekeken naar de mogelijke kandidaten voor het vaderschap van Siptah.

Een inscriptie in de ingang van de speos van Horemheb in Gebel Silsila toont Siptah die een offer aan de god Amon-Ra aanbiedt. Achter de koning staat de kanselier Bay, de inscriptie boven Bay identificeert Siptah als een koningszoon.

‘…voor de ka van de grote opzichter van het zegel in het gehele land, die vestigde de koning in de plaats van zijn vader, geliefd door zijn heer Bay.’

Een tweede, vergelijkbare, tekst bevindt zich langs de Old Shellal road in Aswan (zie afbeelding 2). De stele werd in opdracht van de koningszoon van Kush, Seti, in de rotsen uitgehakt. Voor de koning staat de koningszoon van Kush Seti voor Siptah. Achter de koning staat wederom de kanselier Bay. De inscriptie boven en achter Bay is vergelijkbaar met die uit Gebel Silsila. Opnieuw stelt Bay dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld in de kroning van Siptah.

‘….degene die de koning vestigde op de troon van zijn vader.’

De kanselier Bay was tijdens de regeringen van Seti II en Siptah een van de meest invloedrijkste personen aan het hof. Maar hoe kwam het dat hij zich een ‘koningsmaker’ kon noemen?

Klik op de titel hieronder om verder te lezen.

De afkomst van Siptah

2018-06-21T08:58:34+00:00 21 juni 2018|Geen categorie|0 Comments

Plaats een reactie