Een koninklijk ritueel uitgevoerd door Horemheb

Een koninklijk ritueel uitgevoerd door Horemheb

In de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bevinden zich diverse reliëfs uit het generaalsgraf van Horemheb in Saqqara. Twee bij elkaar horende panelen  tonen de generaal Horemheb met achter hem een grote groep krijgsgevangenen afkomstig uit West-Azië. Horemheb wordt op een victorieuze manier afgebeeld. Hij heft zijn beide handen in de lucht en wordt overladen met het eregoud; de Egyptische manier van het decoreren van functionarissen.

Onderzoek in het graf van Horemheb in Saqqara heeft aangetoond dat deze twee panelen deel uitmaakten van een scene in het tweede hof van het graf waarop krijgsgevangenen en oorlogsbuit aan Toetanchamon en zijn echtgenote Anchesenamon wordt aangeboden.

De scene toont het moment waarop de victorieuze generaal, bij terugkeer in Egypte, een waar heldenontvangst kreeg. Dit was een waar hoogtepunt in de carrière van Horemheb, een hoogtepunt dat de generaal graag in zijn graf liet aanbrengen. Maar wanneer we beter naar de scene kijken valt een grote mate van gelijkenis op met een koninklijk ritueel dat werd uitgevoerd na afloop van een militaire campagne.

In dit artikel lees je meer over deze overeenkomsten en hoe we deze uitvoering door Horemheb zouden kunnen interpreteren.

Klik op de link hieronder om het artikel te lezen.

Een koninklijk ritueel uitgevoerd door Horemheb

2018-09-01T08:34:17+00:00 1 september 2018|Geen categorie|0 Comments

Plaats een reactie