Een dodelijke familiestrijd

Een dodelijke familiestrijd

Een dodelijke familiestrijd?

Ramses III was de tweede koning van de 20ste dynastie. Ramses III was duidelijk een groot bewonderaar van Ramses II uit de 19de dynastie. Hij nam bijna dezelfde koningsnamen aan als zijn voorganger en gaf een aantal van zijn zonen dezelfde namen en titels als enkele zonen van Ramses II. De eerste vier regeringsjaren van Ramses III verliepen relatief rustig. In het 5de regeringsjaar moest hij optreden tegen een Libische invasie. De Libiërs waren geen partij voor het Egyptische leger en werden afgeslacht. In het 8ste regeringsjaar nam Ramses III het op tegen de Zeevolkeren. Deze volkeren, afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, werden zowel te land als ter zee door de Egyptenaren verslagen. Op de muren van zijn dodentempel in Medinet Habu liet Ramses III deze overwinning groots afbeelden. In het 11de regeringsjaar moest hij opnieuw optreden tegen Libische stammen die de Delta binnenvielen. Opnieuw waren ze niet opgewassen tegen de Egyptenaren. Ruim tweeduizend Libiërs werden gedood. Ondanks dat dit overwinningen waren zorgde de buitenlandse situatie voor een economische achteruitgang. De lucratieve handel met de Levant kwam voor een groot deel stil te liggen. Ook de hoeveelheid goud die in Nubië gedolven werd nam af. Deze economische problemen zorgden er onder andere voor dat de arbeiders uit Deir el-Medina het werk neerlegden. De economische problemen zorgden er mogelijk voor dat er functionarissen waren die de koning liever kwijt dan rijk waren. De basis voor een samenzwering was hierdoor aanwezig.

Er was mogelijk ook sprake van een strijd binnen de koninklijke familie. Is deze strijd een van de oorzaken van de moordaanslag op Ramses III?

In dit artikel lees je meer over de verhoudingen binnen de koninklijke familie.

Artikel Een dodelijke familiestrijd

2018-10-31T09:49:56+00:00 31 oktober 2018|Geen categorie|0 Comments

Plaats een reactie