De farao’s van de zon

Laden Evenementen

Achnaton uit de Achttiende dynastie vereerde de Aton zonneschijf. Zijn regering vormde het hoogtepunt in een religieuze omwenteling waarbij de zonnecultus de belangrijkste werd. Achnaton en zijn directe voorgangers worden daarom de ‘farao’s van de zon’ genoemd. Maar Achnaton was niet de eerste farao die de zonnecultus naar voren schoof.

Eeuwen eerder, vanaf de tweede helft van de Vierde dynastie werd de cultus van de zonnegod Ra steeds belangrijker. Deze cultus bereikte zijn hoogtepunt tijdens de Vijfde dynastie. De farao’s van deze dynastie bouwden hun piramides in Abusir.  Deze locatie lag dichterbij Heliopolis, het centrum van de cultus van Ra, dan de piramides van hun  voorgangers. Ook bouwden zij in Abusor zonnetempels.

Zowel de farao’s van de Vijfde dynastie als Achnaton kregen te maken met een tegenbeweging, die een einde aan de zonnecultus probeerde te maken.

Tijdens het seminar De farao’s van en tegen de zon worden de religieuze veranderingen uit de regering van  Achnaton vergeleken met die uit de Vijfde dynastie.

Datum

Zaterdag 16 januari 2021

Tijd

10:30-16:30

Prijs

€72,50

Prijs is inclusief een cursus-syllabus, een lunch & digitaal lesmateriaal, excl. museumentree.

Aanmelden