Horemheb, van generaal tot farao (volgeboekt)

Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Dit seminar is volgeboekt.

Horemheb was de laatste farao van de achttiende dynastie. Tijdens de regering van Toetanchamon begon hij zijn carrière als generaal. In de jaren die volgde werd hij een van de invloedrijkste hovelingen aan het hof. Hij was zelfs de beoogde opvolger van Toetanchamon. Na een mogelijke samenzwering werd de troon Horemheb ontnomen door Eje, die na het overlijden van Toetanchamon de nieuwe farao werd. De wraak van Horemheb was zoet. Na het overlijden van Eje wist hij de macht te grijpen. Horemheb nam tijdens zijn regering wraak op zijn voorganger en liet overal de afbeeldingen van Eje uitwissen. Ook maakte hij definitief een einde aan de religieuze weg die enkele decennia eerder door Achnaton was ingeslagen.

Horemheb voerde drastische bestuurshervormingen door. Hij probeerde een einde te maken aan machtsmisbruik en frauduleuze praktijken van Egyptische bestuurders. Tijdens zijn regering werd een poging ondernomen om Egypte weer sterk te maken. Een politiek die door zijn directe opvolgers werd voortgezet.

Tijdens het seminar Horemheb, van generaal tot farao zal het leven van deze soms wat vergeten farao besproken worden. Speciale aandacht zal er zijn voor de twee prachtige graven van Horemheb, de strijd om de troon met Eje, de bestuurshervormingen en de manier waarop Horemheb definitief een einde maakte aan de Amarna periode.

Datum

Zondag 3 februari 2019

Prijs

€70,-

Prijs is inclusief lunch, cursus-syllabus & digitaal lesmateriaal, excl. museumentree.